Energielabel steeds belangrijker: kopers mogen meer lenen voor groene woning
Tot voor kort keken huizenkopers amper naar het energielabel van een huis waar ze interesse in hadden. De afgelopen paar jaar veranderde dat al, vooral door de gestegen energieprijzen. En sinds 1 januari is daar nog iets bijgekomen: nieuwe hypotheekregels. Hoe beter het energielabel, hoe meer iemand mag lenen voor de koop van een huis.
Voor een huis met het allerbeste energielabel mag een koper nu tot wel 50.000 euro meer lenen dan voor huizen met de drie slechtste energielabels. Omdat je met een zuinig huis veel minder kwijt bent aan de maandelijkse energierekening, mag je meer kwijt zijn aan je hypotheek, is de gedachte.
“Twee jaar terug vonden mensen een nieuwe keuken belangrijker dan het energielabel”, zegt Marco Verbrugge van Verbrugge Makelaardij. “Maar sinds de energiecrisis is het label relevant. We hebben niet ineens allemaal een groen hart gekregen, het is de portemonnee die spreekt. En dit jaar gelden er ook echt andere hypotheekvoorwaarden. Dat is een nieuw fenomeen. Wat de effecten zullen zijn, moeten we nog zien. De regels zijn pas net ingegaan.”
Verduurzaming stimuleren
Die nieuwe regels moeten huiseigenaren stimuleren hun woning te verduurzamen. Want bij verkoop is een huis met een goed label aantrekkelijker dan een met een slecht label.
Perfectkeur verstrekt energielabels en geeft bewoners ook advies voor verduurzaming. “Afgelopen jaar was de vraag al toegenomen, maar de laatste paar maanden nog meer”, zegt Floor Vermeulen van Perfectkeur.
“Makelaars zijn zich bewust van de nieuwe leennormen en sturen er bij verkopers op aan hun huis met een zo goed mogelijk label in de markt te zetten”, ziet Vermeulen. “Die kijken dan of er nog kleine ingrepen mogelijk zijn om het label te verbeteren. Je ziet echt dat makelaars en huiseigenaren daar nu mee aan de slag zijn.”
Extra hypotheek voor besparingsmaatregelen
Tegelijk is bij de nieuwe regels ook gedacht aan kopers van huizen met een slecht energielabel. Ook zij kunnen extra lenen, maar alleen om het nieuwe huis met dat geld te verduurzamen. “Voor deze woningen kan er verantwoord meer worden geleend omdat na verduurzaming bespaard kan worden op de energierekening”, aldus de overheid.
Voor de drie slechtste labels (E, F en G) kunnen kopers 20.000 euro extra lenen. Dat geld mag dus niet naar de aankoop van het huis gaan, maar moet worden besteed aan verduurzaming. Zoals isolatie of een warmtepomp.
Hypotheekverstrekker ING juicht de nieuwe regels toe. “Het huis behoudt door investeringen in verduurzaming zijn waarde en de financiële kwetsbaarheid voor de bewoner neemt af. Wij geloven dat verduurzaming onderdeel moet zijn van elk adviesgesprek.”
Ook Rabobank is positief. “Deze regels geven een stimulans om te verduurzamen. Tegelijkertijd blijft verduurzaming voor veel eigenaren een flinke uitdaging. Financieel, maar ook praktisch.” Daarom vergoedt de bank sinds vorige maand een energieadvies voor klanten met een G- of F-woning. Die kunnen van de bank vervolgens 1000 euro krijgen voor een isolatiemaatregel.
Hierbij moet worden opgemerkt dat hypotheekverstrekkers profiteren van versoepeling van leennormen voor duurzame woningen. Dit helpt om meer leningen te kunnen verstrekken.
Prijsverschillen
Door de hoge energieprijzen zijn de prijsverschillen tussen huizen met goede en slechte energielabels toegenomen, constateerde makelaarsvereniging NVM eerder al. De komende tijd zal blijken hoe deze nieuwe hypotheekregels de prijzen van huizen met goede en slechte labels beïnvloeden.
Bij adviesketen De Hypotheekshop verwachten ze dat nieuwbouw populairder zal worden, vanwege de goede energielabels en dus ruimere leennormen. Oudere appartementen worden juist minder populair, denken de adviseurs. Want appartementen zijn onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en verduurzamen is lastiger binnen een VvE.
Hypotheekrente daalt
In het algemeen valt op dat de hypotheekrente al zo’n tien weken op rij aan het dalen is. “De gemiddelde tienjaarsrente met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) staat op dit moment op 3,99 procent en is ruim een half procentpunt gedaald ten opzichte van november”, zegt Mark de Rijke van De Hypotheker, een andere adviesketen. Een daling van de hypotheekrente kan de huizenprijzen opdrijven. Want hoe lager de rente, hoe meer leenruimte huizenkopers hebben.
Hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep verwacht dan ook dat de huizenprijzen dit jaar zullen stijgen. Door de dalende hypotheekrente en stijgende inkomens, maar ook doordat er voor woningen met een goed energielabel nu dus meer geleend kan worden. Daar komt nog bij dat de leennormen voor alleenstaanden zijn versoepeld, waardoor ze tot 16.000 euro meer hypotheek kunnen krijgen.
BRON: Energielabel steeds belangrijker: kopers mogen meer lenen voor groene woning (nos.nl)